Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), savunma sanayii tedarikçilerine yönelik yeni finansman destek programlarını duyurdu. "Tedarik Ekosistemi Kredi Kefalet Desteği" ve "Tedarikçi Finansman Desteği" programlarıyla sektörün finansmana erişimi kolaylaştırılarak, büyüme ve gelişme desteklenecek. Bu programların tanıtımı, Haluk Görgün'ün katılımıyla SSB Nuri Demirağ Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Etkinlikte, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de konuşma yaptı. Program, Türkiye savunma sanayisinin güçlenmesine ve ihracatının artırılmasına önemli katkı sağlaması hedefleniyor. Etkinlikte, savunma ve havacılık sektörünün büyüme rakamları ve gelecek hedefleri de paylaşıldı.

Yeni Destek Programlarıyla Savunma Sanayii'ne Güç Katılıyor

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, Türkiye ekonomisindeki dengelenme sürecine değinerek, savunma sanayisinin bu süreçte oynadığı önemli rolü vurguladı. Oluşturulan teknolojilerin ve yetkinliklerin ekonomiye yayılarak katma değeri artıracağını ve halkın refahını yükselteceğini belirtti. Geçen yıl yaklaşık 5,5 milyar dolara ulaşan savunma ve havacılık ihracatının, ekosistemin derinleşmesinin bir göstergesi olduğunu ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Eximbank ve bankacılık sisteminin, savunma sanayisinin üretim ve ihracatını artırmaya yönelik finansal desteğini sürdüreceğini açıkladı. Kredi garanti kuruluşlarıyla işbirliği içinde oluşturulan kefalet finansman desteğinin önemine dikkat çeken Çelik, tedarikçi finansman desteği programının da sektör için önemli fırsatlar yaratacağına inandığını söyledi. Savunma sanayisine sağlanan bu desteğin, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

İhracat Odaklı Büyüme Hedefi

Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, Türkiye'nin teknolojide öncü bir konuma taşınması için atılan adımları dile getirdi. Sürdürülebilir ihracat başarısı için katma değer yaratmaya odaklanan, teknoloji ve inovasyon odaklı bir yaklaşımın önemini vurguladı. 2002'de 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatının, 2023 sonunda 5,5 milyar dolara ulaştığını, sektörün yerlilik oranının da yüzde 20'den yüzde 80'in üzerine çıktığını belirtti. Bakanlık olarak ihracat süreçlerinde markalaşma, etkin tanıtım ve küresel tedarik zincirlerinde yer almaya yönelik desteklerini sürdürdüklerini açıkladı. Türkiye'nin küresel rekabet gücünün artırılması için bu tür desteklerin kritik öneme sahip olduğu vurgulandı. İhracatçılara sağlanan kefalet desteği rakamlarını da paylaşan Ağar, sektörün geleceğine olan güvenini dile getirdi.

Tedarikçi Şirketleri Rahatlatacak Kredi Mekanizması

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, kamu bankalarının liderliğindeki uygun maliyetli kredi mekanizmasının, özellikle tedarikçi şirketleri rahatlatacağını ve daha fazla iş yapmalarına olanak sağlayacağını belirtti. İlk 6 ay ödemesiz olan bu kredilerin, sektördeki şirketlerin mali yüklerini azaltarak büyümelerine katkıda bulunması hedefleniyor. Bakanlık olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm alanlarında yeni kredi mekanizmaları üzerinde çalışıldığını ve bu mekanizmaların savunma sanayisine de uygulanabilirliğinin değerlendirildiğini açıkladı. Türkiye'nin savunma sanayisindeki yerli üretimi artırma hedefleri doğrultusunda, tedarik finansmanı programlarının ekosistemi güçlendirmedeki rolüne dikkat çekti. Kredi Garanti Fonu, İGE ve kefalet kredilerinden sağlanan finansman desteğinin boyutlarını paylaşarak, ihtiyaç halinde bu desteğin artırılacağını vurguladı.